Οι Έλληνες πάνε ξανά στην Τουρκία για ψώνια – Ουρά τα αυτοκίνητα στις Καστανιές

Ουρά εκατοντάδων μέτρων σχηματίζουν στο τελωνείο Καστανεών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτοκίνητα με Έλληνες που περνάνε στην Αδριανούπολη.

Έπειτα από την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι κάτοικοι του Έβρου, που εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες είχαν σταματήσει τις εκδρομές προς την Τουρκία, άρχισαν ξανά τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, η κατακόρυφη πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας λειτουργεί ενθαρρυντικά για πολλούς κατοίκους στη Βόρεια Ελλάδα έτσι ώστε να μεταβούν στην Τουρκία για ψώνια.

«Το γεγονός ότι άφησαν ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συνέβαλε στο να πάρουμε την απόφαση να πάμε ξανά στην Τουρκία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έπεσε η αξία της λίρας. Αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια, αν ψάξεις έχει ευκαιρίες, έχει και καλής ποιότητας», αναφέρει ο Μαγδαληνός Καραμβάσης.

«Λόγω της σύλληψης των δύο στρατιωτικών αλλά και της γενικότερης στάσης του Ερντογάν είχαμε σταματήσει να πηγαίνουμε στην Τουρκία. Εγώ μάλιστα είχα να πάω χρόνια στην Τουρκία», καταλήγει.   Tα σύνορα περνούν οικογένειες, σέρνοντας ακόμη και καρότσια με παιδιά. Κάθε Παρασκευή στην Αδριανούπολη λειτουργεί μεγάλο παζάρι με τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη τα οποία συνηθίζουν να αγοράζουν οι κάτοικοι του Έβρου, σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι τα βρίσκουν στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.

Επανέρχονται οι εκδρομές στην Τουρκία

Υπενθυμίζουμε ότι αμέσως μετά από την σύλληψη των 2 στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τον προηγούμενο Μάρτιο, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ορεστιάδας είχαν διακόψει τις εκδρομές προς την Τουρκία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την αυθαίρετη φυλάκιση τους.

Μάλιστα, υπήρξε τεράστιο κύμα συμπαράστασης, αφού από την Ορεστιάδα κατάγεται ο Δημήτρης Κούκλατζης. Ωστόσο, ύστερα από την αποφυλάκιση των Δυο, τα ταξιδιωτικά γραφεία επαναφέρουν σταδιακά τις εκδρομές στην Τουρκία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους δυο στρατιωτικούς που απελευθέρωσαν, όπως είναι χαρούμενη όλη η Ελλάδα.

Το είχαμε αναφέρει από την αρχή πως εάν τους απελευθερώσουν θα επαναφέρουμε τις εκδρομές προς την Τουρκία. Τώρα αυτή τη στιγμή προγραμματίζουμε εκδρομές. Τις οργανωμένες εκδρομές θα τις αρχίσουμε από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα θα επανέλθουν οι ημερήσιες εκδρομές που κάνουμε κάθε Παρασκευή» τονίζει ο Γιώργος Κυλούδης υπεύθυνος ταξιδιωτικού γραφείου Alpino στην Ορεστιάδα.

Πλήττεται η αγορά της Ορεστιάδας

Το τεράστιο κύμα εξόδου Ελλήνων που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Ορεστιάδας και άλλων μεγάλων πόλεων της βορείου Ελλάδας.

Στο τελωνείο Καστανεών νωρίς το πρωί έφθασε και πούλμαν γεμάτο κόσμο από την Ξάνθη. Σύμφωνα με τους εμπόρους της Ορεστιάδας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες καταναλωτές καταλήγουν κάθε χρόνο στην Τουρκία.

Ειδικότερα, οι Έλληνες αγοράζουν ρούχα και είδη υπόδησης αλλά και φρούτα και λαχανικά, όχι όμως κρέας. Την ίδια στιγμή πολλοί κάτοικοι της Ορεστιάδας πηγαίνουν στην Βουλγαρία για να αγοράσουν βενζίνη.

Το πρόβλημα με τους Έλληνες της βορείου Ελλάδας που «ξενιτεύονται» προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, εδώ και πολλά χρόνια προκαλεί μια τεράστια «τρύπα» στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουρκικά καθώς και τα βουλγαρικά προϊόντα είναι κακής ποιότητας και εφιστούν την προσοχή ιδίως αν κάποιος πρόκειται να δεχθεί ιατρικές υπηρεσίες.