Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να πάρει κεφάλια

Από το Μαξίμου επισήμως ισχυρίζονται ότι δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα για τον καταλογισμό των πολιτικών ευθυνών σχετικά με την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, χωρίς ωστόσο να οριοθετούν χρονικά την άφιξή της.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταγράψει στο μπλοκάκι του ποιοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων- είτε είναι υπουργοί είτε πιο χαμηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι- και δεν θα τιμωρηθούν πολιτικά γι’ αυτό.

Ο αναμενόμενος, εξάλλου, ανασχηματισμός μέσα στον Αύγουστο θα έχει και το νόημα της απόδοσης αυτών των ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός τρέφει και προσωπική συμπάθεια για κάποιους υπουργούς τους οποίους πρόκειται να αποπέμψει και αναγνωρίζει πως έχουν επιτελέσει έργο, όπως για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ωστόσο το ουσιαστικό είναι να δοθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα δεν ήταν απλά λόγια του αέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση σε υφυπουργείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες.

Όπως πληροφορηθήκαμε επίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός θα λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο σχεδιασμό και να συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες με σχετικές υπερεξουσίες στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να αξιοποιηθούν κονδύλια τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο κι από την ΕΕ σχετικά με την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών μέσων σε άμεσο χρόνο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει και στον τομέα της πολιτικής προστασίας το ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό το λόγο και αναμένεται να προβεί σε προσκλητήριο ενότητας και μαζικής συμμετοχής και στην κοινωνία των πολιτών.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Τον ενδιαφέρει, εντούτοις, ως προτεραιότητα να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη με γοργούς ρυθμούς οι ποινικές ευθύνες για την εκατόμβη νεκρών, έτσι ώστε να καταλαγιάσει, εν μέρει τουλάχιστον, η λαϊκή αγανάκτηση.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να ξεχαστούν και οι δικές της ευθύνες, καθώς και οι ενδοϋπουργικές διαφωνίες σχετικά με το κατά πόσο ευθύνεται πιο πολύ για την καταστροφή η οικοδομική αυθαιρεσία ή όχι.

 

[διαφορετικό]