Χρήστος Τσαγανέας. Η «ευγενική» μορφή ήταν ένας σκληρός συμμορίτης που υπέγραψε για τη θανάτωση με μπαλτά της πατριώτισσας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη

Σε μια άγνωστη πλευρά της ζωής του, ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας ήταν πάντα πολιτικοποιημένος, δίνοντας αγώνες στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, όπως γράφουν ευχολόγια για το βίο και την ύποπτη πολιτεία του. Ενταγμένος στις τάξεις του ΕΑΜ Καλλιτεχνών, παρά τη μεγαλοαστική καταγωγή του, έπαιξε τον δικό του ρόλο στην ελληνική Αντίσταση και συντάχτηκε από την πρώτη στιγμή με τη φτωχολογιά, αλλά και αργότερα, μέσω του θεατρικού σχήματος «Ενωμένοι Καλλιτέχνες», όπως έγραψαν κάτι παλιοφυλλάδες της εποχής που δήθεν εξέφραζαν την αριστερά των λαικών αγώνων.

Η πολιτεία τίμησε τον Χρήστο Τσαγανέα με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α’, ένα παράσημο που απονεμόταν σε πολίτες που διακρίθηκαν με τις πράξεις τους υπέρ της πατρίδας.

Μία από αυτές τις πράξεις ήταν και η δολοφονία με τσεκούρι της πατριώτισσας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη.

Η Παπαδάκη θεωρήθηκε από την τότε ελίτ των ενταγμένων στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ηθοποιών(Μίμης Φωτόπουλος και κάτι άλλα κομματικά κατακάθια σαν τον Τσαγανέα), ως πρόσωπο που εξέφραζε την αντίδραση. γνωστή δικαιολογία της ΟΠΛΑ για να σκοτώνει πατριώτες.

Το προεδρείο του Κόκκινου ΣΕΗ ηταν, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Θεόδωρος Μορίδης, ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Χρήστος Τσαγανέας, και ο Πάνος Καραβουσάνος.

ΌΛΑ ΤΑ ΚΑΛΆ ΠΑΙΔΙΆ.

Αυτά για να θυμόμαστε που και που την ιστορία και των καλών παιδιών του κινηματογράφου και να απομυθοποιούμε τις κινηματογραφικές προσωπικότητες.