Πόσο θα ακριβύνουν γάλα, βούτυρα τις επόμενες μέρες;

Οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη θα ανέβουν στα ύψη, αφού η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη αποθεμάτων γάλακτος, σύμφωνα με τον Peder Tuborgh, διευθύνοντα σύμβουλο της Arla Foods.

«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές γάλακτος παγκοσμίως έχουν σταθεροποιηθεί φέτος μετά την άνοδο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, από όταν οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσότητες και έτσι να σταθεροποιήσουν την τιμή.

Όμως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά σήμερα.

«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters.

«Υπάρχει έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει έλλειψη λίπους, κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη.

 

Δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη», λέει ο ίδιος.

Η Arla, συνεταιρισμός 12.500 αγροτών σε Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα ακριβύνει η τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό δηλαδή σε 38,3 σεντς το κιλό και μπορεί να το αυξήσει κι άλλη φορά πριν το τέλος του 2017.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νέα Ζηλανδία. Από εκεί θα εξαρτηθεί πως θα κινηθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά γάλακτος. Η Arla, είναι η 7η σε μέγεθος γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο.